Onlangs heb ik met veel interesse het boek ‘Ik werk al (ik krijg er alleen niet voor betaald)’ van Lynn Berger gelezen. Het boek is een pleidooi om ‘niet betaald werk’ ook te zien als ‘werk’. Voor mijzelf een eye opener.
Want ook ik combineer ‘mijn werk’ met ‘mijn gezinsleven’. In de praktijk betekent dit dat ik X aantal uur werk aan About Tomorrow (=betaald werk) en x aantal uur bezig ben met het gezin/ huishouden (=niet betaald). Denk hierbij aan thuisopvang van de kids, zwemles, schooluitval, voorlezen op school, voetbal, hockey, paardrijden etc. tijdens ‘kantooruren’.
Ik doe dit bewust, ik geniet hiervan en ik heb de (financiële) ruimte om deze keuze te maken.
Toch voelt dit als een eeuwige strijd waarbij ik het gevoel heb op beide vlakken tekort te komen.
‘Op werk’ ben ik ambitieus, kritisch, wil ik mijn eigen broek ophouden en About Tomorrow optimaliseren en laten groeien. (Interessant: Ik meet me hierbij aan anderen die voltijds of minimaal 32 uur per week kiezen voor betaald werk.)
‘Thuis’ weet en voel ik dat ik het gezin een plezier doe met mijn aanwezigheid en geniet ik van mijn toegevoegde waarde en operationele werkzaamheden. Tegelijkertijd heb ik het idee dat ik ‘tijd aan het verdoen’ ben. Ik ben immers ‘niet aan het werk’. (Interessant: Ik meet me hierbij niet aan anderen die onbetaald werk verrichten).
Dit boek leert me om het onbetaalde werk (werk dat ik thuis verricht) ook economisch te zien. Namelijk als ik deze werkzaamheden niet doe, zal het moeten worden uitbesteedt (aan de BSO, oppas, school, schoonmaker etc) en dit kost ook geld. Zonder mijn inbreng thuis, zouden we misschien meer inkomsten hebben, maar zeker ook meer uitgaven. Of zoals Lynn Berger het stelt: zonder de niet betaalde werkzaamheden zouden de betaalde werkzaamheden niet gerealiseerd kunnen worden.
Iets wat ik ergens al lang wist, maar wat door dit boek beter bij mij binnenkomt. Waardoor ik ook meer kan berusten in de verdeling tussen ‘werk’ en ‘niet betaald werk’.
Overigens besef ik me terdege dat deze gedachtegang allemaal op microniveau is. Maar dat neemt niet weg dat Lynn Berger in dit boek goed uiteenzet waarom het waarderen van onbetaald werk zo van belang is voor het functioneren als maatschappij. Interesting thought!
Lezen dus dat boek!
MEER SUCCESS STORIES
ABOUT TOMORROW
START TODAY.
Wil jij meer weten hoe wij je helpen in het vinden van de leider die jouw digitale ambities realiseert? Je kunt mailen naar contact@abouttomorrow.nl of nog sneller, bel of whatsapp ons op +316 5191 8146.
![](/wp-content/uploads/2023/05/BS02636_Bram-Schilling-1.jpg)